torek, 26. december 2017

LOKACIJE PRISTANKOV NA LUNI - LOCATIONS OF ALL LUNAR LANDINGS












SUNITA LYN WILLIAMS-BORRN (ROJENA) PANDYA

Sunita Lyn Williams born September 1965 is an American astronavt and United States Navy officer of INDIAN -SLOVENIAN  descentias. Sunita Williams was born in Euclid, Ohio, to Indian American neuroanatomist Deepak Pandya and Slovene American Ursuline Bonnie (Zalokar) Pandya, who reside in Falmouth, Massachusetts.

 Sunita is the youngest of three children. Her brother Jay Thomas is four years older and her sister Dina Anna three years older. Williams' father's family is from Jhulasan, Mehsana district in Gujarat, India, while her maternal great-grandmother Mary Bohinc (originally Marija Bohinjec), born in Leše, Slovenia, immigrated to America as an eleven-year-old with her mother, 1891 Slovene emigrant Ursula (Strajhar) Bohinac.


Williams graduated from Needham High School in Needham, Massachusetts, in 1983. She received a Bachelor of Science degree in physical science from the United States Naval Academy in 1987, and a Master of Science degree in Engineering Management from Florida Institute of Technology in 1995.



Rodila se je kot najmlajša od treh otrok indijsko-ameriškega nevroznanstvenika Deepaka Pandye in uršulinke Bonnie Pandya (roj. Zalokar). Oče izvira iz indijske zvezne države Gudžarat, pra-prababica po materini strani pa je iz Leš pri Tržiču v današnji Sloveniji. Leta 1987 je diplomirala iz fizikalnih znanosti na Pomorski akademiji Združenih držav Amerike in leta 1995 magistrirala iz inženirskega menedžmenta na Floridskem tehnološkem inštitutu.


Maja 1987 je postala pripadnica ameriške Vojne mornarice, kmalu po tistem je opravila trening za helikoptersko pilotko in bila dodeljena helikopterski eskadri za bojno podporo z bazo v Norfolku. Med drugim je sodelovala v helikopterskih operacijah med zalivsko vojno in kot poveljnica v operaciji dostavljanja pomoči za prizadeta območja, ki jih je opustošil orkan Andrew. 

Nato je delovala kot preizkusna pilotka in varnostna častnica mornariškega direktorata za helikopterje, kasneje pa tudi kot inštruktorica letenja v šoli za preizkusne pilote in nadzornica poletov na amfibijsko desantni ladji USS Saipan. Ima več kot 3.000 ur letenja na več kot 30 različnih zrakoplovih.



Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.