sobota, 7. marec 2020

MOST NA SOČI - SVETA LUCIJA - SAINT LUCIA - SANKT LUZIA





info soca-walley.com
Do Most na Soči lahko pridemo iz več smeri, iz Nove Gorice, Bovca in iz Idrije ali tudi preko Podbrda ali Cerknega. Do Mosta na Soči se lahko zapeljemo z avtom in parkiramo na prostornem parkirišču izven kraja,  v smeri proti Tolminu, ob Modreju. Ob parkirišču je urejen prijeten bar. Lahko pa se odločimo za izlet z vlakom, saj je železniška postaja Most na Soči od samega kraja oddaljena le 2 km in se do jezera in ob jezeru sprehodimo peš. Iz Bohinjske Bistrice do železniške postaje Most na Soči se lahko pripeljemo tudi z avtovlakom, ki vozi vsak dan, s čimer se pot iz gorenjske strani bistveno skrajša. Posebno doživetje pa je izlet do Mosta na Soči z muzejskim vlakom. Ta v toplejšim mesecih vozi med Bledom in Novo Gorico po slikoviti bohinjski železniški progi, speljani po dolini reke Bače in Soče, čez številne mostove, tunele in galerije.

Na Mostu na Soči se lahko sprehodimo okoli jezera ali pa po pešpoti Čez Most po modrost, ki so jo domačini uredili pred nekaj leti. Pot ob jezeru Most na Soči je urejena ob obeh straneh jezera. Speljana je tik ob vodi, tako da nas vseskozi spremlja pogled na smaragdno lepotico, ki se je tu pustila ukrotiti. Poseben čar ima sprehod ob jezeru spomladi, ko zelenijo vrbe ob jezeru. Tedaj se sveže zelena barva vrbovih vej prepleta s smaragdno barvo Soče in modrega neba. Zaenkrat pot še ni krožna, vendar je ta že dlje časa v načrtu in upam, da se bomo ob jezeru lahko kmalu tudi povsem krožno sprehodili.




Most na Soči famous for its beautiful lake and the walkways around it.
Due to the nearby Doblar Hydro Plant, the basins of the river were entirely inundated and below the settlement the vast accumulation lake was formed, which now attracts both fishermen and visitors, who can stroll along well-kept, panoramic and none too demanding paths.

The principal natural adornment of Most na Soči is its lake. Although artificial, it is of the same unique colour as mysterious Soča. To the town it bestows an atmosphere of tranquillity and softness and offers plenty of opportunities for recreation.




Most na Soči ist bekannt durch den herrlichen See, um den es gepflegte Spazierwege gibt.
Die Hauptattraktion bzw. das Schmuckstück von Most na Soči ist heute der See. Obwohl er künstlich angelegt wurde, bewahrt er die geheimnisvolle, smaragdgrüne Farbe des Flusses Soča, dem Ort verleiht er Gemessenheit, Weichheit und bringt eine Menge an sportlichen Aktivitäten.

Wegen des Stausees des Wasserkraftwerks Doblar sind die Schluchten heute überschwemmt, unterhalb der Siedlung gehen sie dann in einen See über, anziehend für Angelfreunde wie auch für Besucher, welche die schön angelegten, panoramareichen und leicht begehbaren Wanderwege genießen können.



































Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.