petek, 08. februar 2019

IVANA KOBILICA 1861-1926 NAJBOLJ ZNANA SLOVENSKA UMETNICA-THE MOST FAMOUS SLOVENIAN ARTIST OF ALL TIME

VIRI:INFO :NARODNA GALERIJA SLOVENIJE-NATIONAL GALLERY OF SLOVENIJA
IVANA KOBILICA (1861-1926)

Ivana Kobilca se je slikarsko oblikovala v zadnjih dveh desetletjih 19. stoletja, ko je postal realizem v Evropi sprejemljiv za rastoči srednji sloj, ki je prek politike in ideologije obvladoval celotno umetnostno dogajanje. Večino odraslega življenja je preživela v tujih velemestih: po Dunaju je študirala v Münchnu in živela še v Parizu, v Sarajevu in v Berlinu, od koder se je v Ljubljano vrnila šele ob začetku prve svetovne vojne. Ključna študijska leta je preživela v bavarski prestolnici, kjer se je od temnega ateljejskega realizma obrnila k svetlejšim francoskim zgledom. V burnem pariškem in skoraj idiličnem sarajevskem času se je posvečala tudi slikanju na prostem, v Berlinu in v Ljubljani pa predvsem cvetličnim tihožitjem.

Ivana Kobilca se je v šestinštirideset let dolgem ustvarjanju zgledovala po največjih evropskih naturalistih in simbolistih. Bila je pridružena članica Salona francoske Société nationale des beaux-arts in trikrat uvrščena na njeno razstavo. Razstavljala je po celotni Evropi, med drugim s Ferdom Veselom kot prva Slovenka na beneškem bienalu. Kot edina Slovenka je redno in od blizu spremljala razstave treh glavnih secesij (na Dunaju, v Münchnu in v Berlinu). Dobivala je prestižna naročila za cerkveno in za posvetno oblast, doma in v Bosni, kot mojstrici socialnih stikov pa ji je uspelo portretirati ljudi vseh slojev in starosti: od berlinskih milijonarjev, politikov, meščank in otrok do gorenjskih vaških posebnežev.
IVANA KOBILICA (1861-1926)

The formation of Ivana Kobilca as a painter took place in the last two decades of the 19th century, when realism in Europe became acceptable for the growing middle class which, through politics and ideology, controlled the entire art production. She spent most of her adult life in foreign capitals: after Vienna she studied in Munich, lived in Paris, Sarajevo and Berlin, from where she returned to Ljubljana only at the onset of the First World War. During her turbulent stay in Paris and the almost idyllic years in Sarajevo, she also painted outdoors, and later in Berlin and Ljubljana dedicated herself to still lifes.

In the fourty-six years of her creative life Ivana Kobilca worked in world art centres where she modelled her idiom on the greatest European naturalistic and symbolists painters. She was associate member of the French Société nationale des beaux-arts and was presented at their Salon three times. She exhibited all over Europe and was the only Slovenian artist to follow regularly and directly the exhibitions of three principal Secessions (Vienna, Munich, Berlin). She carried out prestigious commissions for Church and secular authorities in her homeland and in Bosnia, and, being skilled in establishing social contacts, she managed to portray people from all social strata and of all ages -- from Berlin millionaires, politicians, middle-class ladies and children to original rustic characters from Upper Carniola.Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.