četrtek, 7. junij 2018

DRAŽEN PETROVIČ KOŠARKARSKI MOZART- 25 LET OD NJEGOVE SMRTI


TAKEN FROM WIKIPEDIJA THE  FREE ENCICLOPEDIA

DRAŽEN PETROVIČ OCTOBER 22 1964-JUNE 7 1993


Dražen Petrović je bil eden najboljših igralcev košarke osemdesetih let 20. stoletja in hrvaških športnikov nasploh. S svojim klubom KK Cibona je postal dvakratni prvak evrolige, s tedanjo jugoslovansko izbrano vrsto pa med drugim osvojil dve zlati medalji, eno na EP 1989, drugo pa na SP 1990. Poleg tega pa velja za košarkarja, ki je utrdil pot drugim neameriškim igralcem v do tedaj zelo izolirano ligo NBA. Njegovo kariero je prekinila prezgodnja smrt v avtomobilski nesreči leta 1993. Zaradi svojega lahkotnega obvladovanja košarke je dobil vzdevek »Košarkarski Mozart«

Za mladinsko vrsto pri KK Šibenka je zaigral že pri trinajstih letih, za člansko ekipo pa pri petnajstih. Za prvo prelomnico v Draženovi karieri velja prihod legendarnega Zorana Slavnića. Le ta je prišel leta 1979 v Šibenik kot igralec in trener članske ekipe. In ravno Slavnić velja za prvega, ki je prepoznal izjemni Draženov talent in ga je takoj prestavil iz mladinskega v člansko moštvo Šibenke.
Kljub svoji mladosti je postal glavni igralec ekipe, ki je bil zaradi svojih izven serijskih sposobnosti zmožen sam odločiti tekmo v korist svoje ekipe. 

Dvakrat zapored, leta 1982 in 1983, še pred svojo polnoletnostjo, mu je uspelo svojo Šibenko privesti vse do finala takratnega pokala Radivoja Koraća, kjer pa je obakrat bil zaustavljen s strani Limogesa. Pri osemnajstih, leta 1983 je odločil tekmo v svojo korist z zadetimi odločilnimi prostimi meti v finalu pokala Jugoslavije, toda zmago jim je odvzela košarkarska zveza zaradi domnevne neregularnosti na tekmi. Ker se Šibenka na ponovitveni tekmi ni pojavila je naslov šel v roke nasprotnika, sarajevski Bosni.

Cibona
Po odsluženem vojaškem roku se je pridružil svojemu starejšemu bratu Acu pri zagrebški Ciboni kjer sta postala izjemen par in se se z velikimi črkami zapisala v zgodovino jugoslovanske in evropske košarke. Leta 1985 je s Cibono osvojil tako Jugoslovansko prvenstvo kot pokal, za piko na i pa še v finalu evrolige slavil nad madridskim Realom, ki mu je Dražen v izjemni predstavi nasul kar 36 točk. Naslednjega leta, 1986 ponovijo uspeh, v finalu Evrolige tokrat premagajo litovski Žalgiris na čelu katerega je igral legendarni Arvydas Sabonis, Dražen je prispeval 22 točk. Istega leta se je v finalu pokala Jugoslavije s 46 točkami maščeval proti Bosni za neuspeh izpred štirih let in osvojil drugo pokalno lovoriko zaporedoma, medtem ko v finalu prvenstvu zaostali za ekipo Zadra.
Leta 1987 je s Cibono igral v pokalu pokalnih prvakov, predhodniku današnjega Pokala Saporta in v finalu premagal italijanski Scavolini Pesaro z rezultatom 89-74, Draženov učinek je bil ponovno visok s 28 točkami.

Real Madrid
Kljub temu, da so zanj pokazali zanimanje v ZDA že leta 1986, se Dražen ni odločil za takojšen odhod čez lužo. Vendar pa je potreboval nove izzive in takratna ponudba kluba iz Španije je predstavljala za tisti čas veliko vsoto, za madridski Real podpiše leta 1988 pogodbo v vrednosti približno 4 milijone $.

Za španski kraljevi klub je odigral eno samo sezono, 1988-1989 v kateri se je vseeno priljubil in zapisal v spomin z nekaj nepozabnimi predstavami. In to navkljub temu, da so izgubili v ligi ACB možnosti za naslov proti zmagovalni Barceloni, so pa slavili s pomočjo Dražena v španskem pokalu ravno proti temu realovemu večnemu rivalu iz Katalonije. Predvsem pa so si ga zapomnili po nastopu v finalu tekmovanja evropskih pokalnih prvakov, kjer je proti italijanskemu Snaidero Caserta ponovil najboljšo evropsko predstavo z doseženimi 62 točkami. Po koncu sezone pa je sprejel ponudbo NBA kluba Portland Trail Blazers, ki so odkupili njegovo pogodbo od Reala in odšel igrati izven Evrope.
Portland Trail Blazers

V svoji prvi sezoni pri Blazersih je Petrović večinoma presedel na klopi ob igrišču, dobivajoč le zanj nezadovoljivo minutažo pičlih 12 minut na tekmo. Pa še to le v manj pomembnih delih tekem, na katerih je tako dosegel 7,4 točke na tekmo in končal prvo sezono nezadovoljen zaradi pomanjkanja priložnosti zanj. Ker pa je bilo v naslednji sezoni, 1990/91 še slabše, minutaža mu je padla na zanj pičlih 7 minut in je zaradi svojega nezadovoljstva glede statusa v klubu izrazil potrebo po zamenjavi le tega, kar so mu ustregli in ga predali v Denver v zamenjavo za možnost prvega izbora na naslednjem NBA izboru.

New Yersey Nets
Član NBA kluba New Yersey Nets je postal 23. januarja 1991 in je takoj dobro izkoristil ponujeno mu priložnost v novem okolju, kjer je za razliko od prejšnjega dokazal, da kljub temu, da prihaja iz Evrope lahko igra v ameriški profesionalni ligi vidnejšo vlogo. Tako je do konca sezone zaigral na 43 tekmah, na katerih je s povprečjem 20,5 minutami igralnega časa dosegal 12,6 točke na tekmo in zopet potrdil svoje izjemne sposobnosti.

»Petro«, kot so ga poimenovali v ZDA, je v svoji prvi celotni sezoni pri Netsih, to je bila sezona 1991/92, prikazal ves svoj talent za igro na najvišji ravni in ne da bi izpustil eno samo tekmo skozi celo sezono dosegel povprečje 20,6 točk v 36,9 minute na posamezno tekmo. Vsekakor spoštovanja vreden rezultat, če pa še dodamo podatek, da je bil njegov met iz igre kar 51 % (najboljši odstotek med vsemi branilci v NBA tiste sezone) potem ni presenetljivo, da so ga v moštvu imenovali za vodjo ekipe in njihovega najboljšega, oziroma MVP igralca.

Naslednjo sezono, 1992/93 je še izboljšal svoj strelski učinek na 22,3 točke na tekmo in ponovil iz prejšnje sezone svoj zelo dober izkupiček v metu za tri točke, to je 45 % zadetih metov. Ponovno pa je bil med najboljšimi branilci po učinkovitosti svojega meta iz igre, tokrat je bil ta 52 odstoten. Je pa doživel razočaranje, ker ga niso povabili med sodelujoče na tekmo NBA All-stars leta 1993, saj je bil izmed trinajstih najboljših strelcev tiste sezone edini, ki ni bil povabljen.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.